En kaki na dan odžene zdravnika stran

Letos nas je narava obdarila z veliko kakiji. To je popolnoma naravno sadje, saj ne potrebuje škropljenja. Tako lupina kot notranjost sadeža sta polna koristih sestavin.

Kaki vsebuje veliko enostavnih in hitro prebavljivih sladkorjev v obliki glukoze in fruktoze, veliko kalija, magnezija, železa, bakra, joda, kroma, selena in fluora. Med vitamini boste poleg vitamina A našli tudi nekaj vitamina C in nekatere od vitaminov B-kompleksa (B1, B2 in B3). Zdravniki pravijo, da kakiji izboljšajo naš imunski sistem, uredijo prebavo, so koristni za ledvice in jutra, odpravljajo herpes, s posušenimi sadeži pa zdravimo bronhitis. Kakiji vsebujejo veliko antioksidantov, predvsem fenolnih spojin. Pomagajo zmanjševati tveganje za kronične bolezni in delujejo proti različnim vrstam raka.

Na Jakončevi domačiji kakije hranimo na kašči, ki je suha, zračna in temna.Vsak dan jih pregledamo in odnesemo tiste, ki so zreli; mehki in sladki.  Najraje jemo naravne, lahko z žlico ali jih narežemo na kose. Otroci imajo posebej radi smoothie: kakijem največkrat dodamo pomarančni sok.

Za lepši ten in bolj mehko kožo lahko pripravimo tudi masko v kombinaciji z žlico skute in medu, kar koristi suhi in občutljivi koži.

Imate vprašanje?