Kam po domače čaje?

Na Krasu si lahko sami pripravite ozimnico z domačimi čaji. Veliko je lipovih dreves, bezgovih in žajbljenih grmov in nasadov kamilice. Oberete jih, posušite in spravite v škatle, kjer lahko v suhem in temnem  prostoru dolgo časa čakajo na uporabo. Pripravite jih lahko zase in tudi za sorodnike ter prijatelje. Domači čaji kot darilo? Zakaj pa ne.

Zdaj je čas za obiranje bezga, kamilice, lipe in pripravo žajblja.

Iz posušenih kamilic lahko pripravimo čaje in kopeli. Z njimi blažimo krče in napihnjenost, dobri so za izpiranje ran in pri blažjih kožnih vnetjih, prehladih, obolenjih in za vdihavanje parne kopeli.

Bezgov čaj pomaga pri sladkorni bolezni, senenem nahodu, niža vročino in zdravi prehlad, čisti kri, pomaga pri kašlju, gripi in astmi.

Lipov čaj spodbuja potenje, dviga odpornost pri prehladu, znižuje povišano temperaturo, lajša psihično napetost in stres. Zmanjšuje draženje sluznice. Odsvetujemo ga osebam, ki imajo težave s srcem in ožiljem, pa tudi otrokom, manjšim od 4.let.

Žajbelj lahko uporabljamo svež ali posušen. Pri dihalih deluje kot balzam, pomirja astmatične napade, zdravi vnetje žrela in dlesni, saj deluje protivnetno in razkuževalno. Grgranje z žajbljevim čajem  je idealno sredstvo proti vsem vrstam vnetja žrela, tudi za izpiranje ust pri težavah, povezanih z razjedami v ustih ali vnetjem dlesni. Zaustavlja krvavenje in zdravi rane.

Imate vprašanje?