Praznik sv. Tilha

Vsako leto, prvo nedeljo v septembru, imamo v Svetem vaški praznik. Domačini mu pravijo Praznik svetega Tilha. Ime je dobil po cerkvi sv. Tilna, ki je v središču vasi in jo uvrščajo med najpomembnejše spomenike sakralne arhitekture na Slovenskem. Na ta dan je v cerkvi slovesna maša;  vaščani cerkev  očistijo in okrasijo s cvetjem. Družine povabijo svojo sorodnike in prijatelje na kosilo in druženja. Včasih je bil to še večji praznik. V središču vasi, v Brithu, so bile stojnice z različnimi dobrotami, suho robo, ipd, zvečer pa je bil ples z živo glasbo, na odprtem.

Na Jakončevi domačiji, ki je bila ena od največjih (nekateri pravijo, da tudi najbogatejših) v vasi, smo na to nedeljo gostili župnike, ki so sodelovali pri maši in so prišli na kosilo. To je bila za družino velika čast. Na dogodek smo se začeli pripravljati že sredi avgusta. Pogovarjali smo se, katere jedi bodo na jedilniku,  pregledali pribor, krožnike in skodelice, prte in prtičke. Do podrobnosti smo čistili kamro in druge prostore, ki so bili na poti, kjer so hodili župniki . V spominu imam prihod 4-5 župnikov v mašnih oblačilih, na dvorišče. S pravim  strahospoštovanjem smo jih čakali. Vsa družina, bilo nas je 9, je stala  pred vhodom v hišo. Mama, ki jih je stregla, jih je v imenu družine pozdravila; imela je bel vezen predpasnik.

S sestro, ki sva bili še majhni, sva komaj čakali, da popoldne odidejo. Takrat sva smeli v kamro, kjer je bilo kosilo. Na mizi je ostalo še veliko raznovrstnega peciva, ki sva ga smeli pojesti.

Imate vprašanje?